Artiest van de week: Lorde

Posted on 31 mei 2013

0


Wat komt er tegenwoordig toch goede muziek overwaaien uit Nieuw Zeeland. We hadden al San Cisco, die binnenkwamen met Akward. En wat te denken van Kimbra die zich op de kaart zette met Gotye. Nu kan er weer een naam bijgevoegd worden en dat is van die van de, in Nieuw Zeeland, bekende artiest genaamd; Lorde.

Laten we bij het begin starten met het het bijzondere verhaal van dit meisje die in het echt Ella Yelich-O’Connor heet.
Er was niks: geen foto, geen video of geen press release. Slechts gefluister op haar middelbare school Takapuna Grammar in Nieuw Zeeland en een tekening van een meisje met lang bruin krullend haar en een slang om haar nek. Meer was er niet. Toch werd ze op haar 13e getekend bij Universal.

Ontdekt door een filmpje

Universal ontdekte Lorde toen haar huidige manager een filmpje zag van een optreden op haar school. Het klink allemaal als een sprookje die iedere 13 jarige denk ik wel zou willen, het rijkdom van een artiest. Toch gebeurt er weinig in het jaar dat ze getekend wordt. Ze zit op school en wil niks anders dan daar zitten. Het platenlabel kwam in actie en koppelde haar op inmiddels 14 jarige leeftijd aan verschillende lokale songwriters uit Nieuw Zeeland. Ook dit werkte niet, een meisje van 14 kon het werk niet alleen doen. Ze was niet overtuigt genoeg van haar talent en haar kunnen todat ze Little ontmoette. Het was niet de meest voor de hand liggende persoon die je maar kon bedenken met zijn pop-punk achtergrond bij Goodbye Nurse en zijn electropop achtergrond bij succesformatie Kids of 88. Hij ondersteund haar bij het schrijven van de nummers op haar laptop en omdat Lorde zo weinig technische kennis heeft blijft hij haar pushen en ondersteunen.

Artiestennaam

Lorde, is toch niet een naam die je doorgaans ziet bij artiesten. Hoe kwam ze op deze naam? Ze wilde eerst Duke heten maar vond dat te mannelijk en ja… Prince & Queen waren al bezet. Toen kwam ze op de naam Lorde als vrouwelijke versie van Lord.

Lorde

The Love Club EP & Royals

Vier jaar later komt haar eerste single ‘’Royals’’ binnen op de nummer één positie van de officiële Nieuw-Zeeland chart. En het staat nog steeds in de bovenste regionen van deze chart. Inmiddels is de single Royals platina. Royals schreef ze in één van haar schoolvakanties tegelijk met twee andere nummers van haar EP genaamd The Love Club. Deze staat inmiddels op nummer vier van best verkochte albums in Nieuw Zeeland.

Toch was Universal niet het beste label voor haar en word ze onlangs getekend bij Lava Records (US Label en de thuisbasis van Jessie J). Met een korte tour door Australië met vijf uitverkochte shows gaat het dus ongelofelijk goed met dit meisje die nog maar 16 jaar is.

Wanneer komt dit overwaaien naar Nederland? Ik kan niet wachten!

The Love Club EP is nu verkrijgbaar via Itunes.

luuk sterkGeschreven door Luuk Sterk

Advertenties
Posted in: Muziek recensies