Eerste papierloze bibliotheek?

Posted on 27 mei 2013

0


Door een uniek idee uit te voeren kun je flink veel aandacht krijgen. Heb je gehoord dat deze zomer in Amerika de eerste papierloze bibliotheek opent? Dit bericht verspreidde zich wereldwijd op nieuwssites, van BBC tot Nu.nl. Maar hoe komt het dat dit idee zich zo goed verspreid? En is het wel echt zo uniek?

Uniek idee

Natuurlijk zijn er al bibliotheken die OOK e-books uitlenen, je kunt bijvoorbeeld in The New York Public Library e-books lenen, maar ook al dichterbij huis kun je bijvoorbeeld in de bibliotheek van Utrecht e-books lenen. Er zijn in Nederland zelfs bibliotheken waar je e-readers kunt lenen. Met andere woorden het idee is niet zo vernieuwend als het lijkt. Toch lijkt het een compleet  uniek idee, hoe komt dit?

Klein onderscheid is ook onderscheid

De meeste bibliotheken hebben een collectie boeken. Het is zonde deze boeken weg te doen, niet alleen om de historische waarde of de emotionele band die mensen ermee hebben maar ook vanwege de prijs. Wist je dat een e-book licentie vaak even veel kost of zelfs duurder is dan een echt boek?

ereader kindle

Met andere woorden de eerste papierloze bibliotheek klinkt vernieuwend en dat is het ook, want er zal geen enkel boek aanwezig zijn. Maar het is niet zo vernieuwend als de titel je laat denken, door de titel krijg je het idee dat er nog nergens e-readers of e-books te leen zijn.

Hoezo verspreid dit idee zich dan?

De titel van het artikel trekt je aandacht, een bibliotheek is een plek waar jij boeken verwacht. Daarnaast is het simpel geformuleerd, iedereen snapt het. Formuleer daarom jouw ideeën ook kort en simpel. Zou je het artikel even interessant vinden als de titel als volgt was “Texas opent bibliotheek met alleen e-readers, e-books en computers”?

Het artikel speelt in op mensen hun verbeelding, in het artikel op de nieuwssites verwijst de bedenker van de papierloze bibliotheek naar de mac stores, een strak strak design maar dan in plaats van producten kun je e-books lezen en lenen. Iedereen kent de mac-stores en het succes ervan, die emotie koppel je tijdens het lezen ook aan de papierloze bibliotheek.

Als laatst speelt het idee in op problemen van de toekomst. Rond de stad waar de bibliotheek opent is een snelle groei van dorpen, er wonen mensen op een uur afstand van bibliotheken of boekenwinkels. Voor deze mensen is het natuurlijk ideaal om vanuit huis e-books te lenen en zo twee uur reizen te besparen.

Heb je zelf een e-book geschreven en wil je deze promoten? Lees dan het artikel Hoe promoot ik een boek of e-boek?

Mark GrasmayerGeschreven door Mark Grasmayer.

Advertenties