Artiest van de week: Daft Punk

Posted on 17 mei 2013

0


Één van de meest naar uitgekeken albums van 2013 is het onderhand, de nieuwe plaat van Daft Punk. Maar nu hij er aankomt? Wie zijn deze fransen? Een duik in de geschiedenis van Daft Punk en een kleine vooruitblik op het album.

Geschiedenis van Daft Punk

Het begon allemaal met een punkbandje genaamd Darlin. Deze band ontstond in de tienerjaren van Thomas en Guy Manuel. Ook Laurant Brancowitz zat in dit bandje die later roem vergaarde met indieband Phoenix. De eerste stapjes in de grote boze muziekwereld waren niet bepaald een groot succes. Het muziekblad Melody Maker noemde de nummers in een recensie: ‘’A Bunch Of Daft Punk’’.

De band viel uit elkaar. Laurant vertrok naar Phoenix en Thomas En Guy Manuel bleven over. Ze produceerde wat nummers en overhandigden deze op een label feestje aan Soma, een schots label. In 1993 brachten ze hun eerste single uit op dit label onder de naam die eerder gevallen was bij Melody Maker: Daft Punk. Dit was de geboorte van Daft Punk.

Daft Punk Darlin

Na deze single kwam al snel de eerste hit van Daft Punk genaamd ‘Da Funk’. Drie jaar later in 1996 tekenen ze bij Virgin waar ze hun eerste studioalbum uitbrengen genaamd Homework. Daarop stonden onder andere Da Funk maar ook een andere grote hit genaamd Around The World. Het jaar daarop treden ze voor het eerst op, van dit optreden wordt een live cd gemaakt. Na een tijdje niks gedaan te hebben worden de fans eindelijk getrakteerd in 2001. Dan lanceren ze het album Discovery. De promotie van dit album deden ze in robotpakken en lieten ze hun hoofden niet zien. Van dit album kwamen in totaal 5 singles af waarvan (wie kent hem niet) One More Time de grootste was en een nummer 1 hit was wereldwijd.

Daarna was het weer lang stil om dit duo heen, geen nieuwe muziek maar veel zij projecten van beide producers. Tot in 2005 er een nieuw album kwam genaamd Human After All. Door het grote publiek uitgekauwd maar door de grote underground scene een waar succes. In 2007 komt Daft Punk weer naar Nederland voor een optreden in een uitverkochte Heineken Music Hall nog steeds altijd optredend met de robothelmen, wat inmiddels een kenmerk is geworden aan deze Franse mannen.

Nieuw album Daft Punk – Recensie

Op 13 maart 2013 wordt er in een grote amerikaanse talkshow in het reclameblok een nieuw logo getoond van Daft Punk. Dit zorgt voor een enorme hype en de fans wisten dat er een vierde album aan zou komen. Dit werd bevestigd door een videoclip van de eerste single Get Lucky van het nieuwe album op het grote scherm van Coachella. Verschilldende gastartiesten werkte mee aan dit album zoals Pharrel Williams, Nile Rodgers, Panda Bear en Chilly Gonzalez.

Op 19 april werd Get Lucky gelanceerd en werd binnen 1 week tijd een wereldwijde nummer 1 hit. Een maand later op 17 mei is het voor de fans een feestdag want dan komt het langverwachte album Random Access Memories uit. Vier dagen voordat het album uitkomt kwam er een wereldwijde stream uit van het album en was het al te beluisteren via iTunes. De meningen over het album zijn verdeeld, veel mensen vinden het een geweldig album met weer een paar hits, de andere vinden weer wat tegenvallen vergeleken met het oudere werk.

Ik behoor tot de gene die hem een beetje vonden tegenvallen na 1x luisteren. Het was niet meer het robotactige wat Daft Punk altijd een beetje geweest is. Dat vind ik jammer. Maar er staan wel meerdere hitjes op zoals Get Lucky. Zoals het 2e nummer met Pharrel Williams is weer een kneiter van een hit en ook het laatste nummer is het dansen geblazen, voor mij een reden om ze artiest van de week te maken! Misschien wordt het gehele album sterker naar een paar keer luisteren?

‘’Het zijn geen robots meer maar het zijn mensen geworden’’

Het album is vanaf vandaag te koop bij alle verkooppunten en te beluisteren via Spotify.

luuk sterkGeschreven door Luuk Sterk

Advertenties
Posted in: Muziek recensies