Interview met blogger/drummer Christian Oskam

Posted on 20 februari 2013

0


Bloggen is goed voor je. Eerder schreef ik al het artikel Negen tips om te beginnen met bloggen. Nu kun je hieronder het verhaal lezen van blogger en drummer Christian Oskam om te ontdekken waarom bloggen goed kan zijn voor je en hoe je geld kunt verdienen als artiest.

Vertel eens kort wie je bent en waar mensen je van kunnen herkennen:
Mensen kunnen mij natuurlijk van mijn drumgear blog kennen. Of misschien herkennen mensen mij als drummer bij optredens van Michelle Flemming, Dardenne, the Quaint of van sessies in Zeist en café Miles. Naast deze bezigheden geef ik ook drumles in Zeist en op de Rockademy in Amersfoort.

Christian Oskam drummer

Vertel eens kort waarover je blogt:
Mijn blog gaat over drumgear, interviews met drummers, recensies en over D.I.Y projecten voor het opknappen van je drumstel. De reden dat ik hierover blog is omdat ik geen objectieve recensies kon vinden.

Natuurlijk heb je in de vakbladen over drums recensies maar deze bladen recenseren ook voor adverteerders, hierdoor kunnen ze niet geheel objectief zijn omdat ze anders inkomsten mis kunnen lopen. Zij zijn afhankelijk van adverteerders. Daarom schrijf ik zelf recensies over de echte plus- en minpunten van drumgear.

Wat is het leuke aan bloggen?
Voor het schrijven van artikellen ben ik vaak bezig met drumgear testen, pielen en vervolgens kan ik dat delen met de wereld. Helaas ben ik soms zo lekker aan het pielen dat ik helemaal vergeet om op te schrijven wat ik doe of om  foto’s te maken van de stappen die ik uitvoer.

Wat heb je tot nu toe gehad aan bloggen?
Ik heb veel leuke drumgear kunnen testen en een aantal dingen mocht ik ook nog houden. Ik geef vaak de resultaten van testen terug aan fabrikanten als feedback.

Daarnaast is het goed voor je imago, je zorgt dat mensen weten waarin jij gespecialiseerd bent.

Hoe bedenk je steeds weer nieuwe onderwerpen?
Ik blijf nieuwe drumgear tegenkomen en elk product is een inspiratie voor een nieuwe blog. De D.I.Y. blogs bedenk ik wanneer ik een probleem heb die ik op wil lossen. Tijdens het bedenken en uitvoeren van de oplossing schrijf ik dan een mooi artikel en maak ik foto’s ter ondersteuning van het verhaal.

En soms is het een ingeving. Dan was ik aan ’t drummen en pakte ik andere stokken om te kijken welke lekkerder drummen. Op dat moment dacht ik: “Heey waarom is er nooit een drumstokken test gedaan.”

Christian Oskam blogger

Hou je de statistieken bij?
Ik kijk voornamelijk naar wat er gelezen wordt en naar de zoekopdrachten. Als ik zie dat mensen veel zoeken naar de zoekterm “Hoe kan ik zelf een cargon maken” dan kijk ik of ik daar wat mee kan doen. Of als ik zie dat mensen zoeken naar de gewicht van een stok dan controleer ik of ik dat ook vermeld heb in mijn artikel.

Verder zijn bezoekers leuk maar zolang het lezers aantal niet op 0 staat maakt het mij niet uit want ik heb geen adverteerders.

Hoe verspreid jij je blog?
Ik plaats links op verschillende drumfora, dit doe ik meestal als reactie op problemen van mensen. Ook plaats ik natuurlijk links op Facebook , soms zie ik dat ze vaak gedeeld worden maar ik heb het idee dat de link vooral via privé berichten verspreid wordt. Het is namelijk geen grappige youtube filmpje die iedereen moet zien, mijn doelgroep zijn drummers.

Ik verspreid het zelf naar mensen waarvan ik denk dat zij het interessant vinden. Zo heb ik de stokkentest vertaald naar het Engels omdat ik zag dat er vraag naar was.

Gebruik je zoekmachine optimalisatie technieken?
Ik hou er rekening mee bij het schrijven van blogs. Daarnaast voeg ik ook bij oude blogs weer nieuwe tekst toe om de blogs up to date te houden voor de zoekmachines.

Hoe verdien je geld als drummer?
Door te sessies te spelen en drumles te geven. Daarnaast is het belangrijk om je secundaire talent te gebruiken om direct of indirect geld te verdienen. Als jij bijvoorbeeld naast het drummen ook goed kunt organiseren, probeer dan een winstgevend festivalletje te organiseren. Tijd is namelijk gratis tot je het kan omzetten in geld.

En met je blog, misschien door drumgear voor anderen aan te passen?
Ik denk dat ik eerder research voor bedrijven kan doen. Door te onderzoeken of een drumstel goed is. Zo heb ik bijvoorbeeld een drumstel zelf een andere coating gegeven omdat deze niet met een, naar mijn idee, mooie coating beschikbaar was. Daarnaast moet ik soms bij drumstellen onderdelen monteren, dit kan de fabrikant ook zelf doen.

Ik zie mijzelf dus eerder ontwikkelen voor een bedrijf in plaats van aanpassen voor individuen, want aanpassen loont niet.

Heb je nog een tip aan bloggers?
Word beter als ik, wees nauwkeurig in wanneer je artikelen los laat en zorg dat je frequent schrijft. Daarnaast is het heel belangrijk dat je schrijft over een onderwerp waar jij een sterke interesse hebt.

Schrijven kan soms best lastig zijn, ook al je een onderwerp leuk vindt. Stel je voor dat je het onderwerp niet leuk vindt… Dan wordt het echt zwaar om een goed resultaat te leveren.

Heb je nog een tip aan andere muzikanten?
Muzikanten hebben de leukste baan die er is, maar het is wel echt werk. Het is hard werken. Van hoop en dromen kan je namelijk geen droog brood vreten.

Daarnaast is het belangrijk om bereikbaar te zijn omdat je altijd met mensen samenwerkt.

Welk artikel van je blog zou je aanraden om te lezen?
De stokkentest is erg leuk om te lezen! Of te kijken:

Vind je het leuk om interviews te lezen? Lees dan ook eens het interview met kunstenares Karin Hoogesteger!

Advertenties
Posted in: Muziek marketing