Muziek professioneel opnemen

Posted on 9 januari 2013

0


Wil je optredens, fans, een manager, etc.? Neem je muziek professioneel op. Zonder professionele opnames maak je geen goede indruk. Persoonlijk vind ik het ook fijner als een artiest drie nummers professioneel heeft opgenomen in plaats van 20 nummers in een schuurtje met garageband en twee microfoons.

“Dit zijn oude demo’s, we zijn nu een stuk beter.” 

Heb jij dit weleens in een mail gezegd? Slecht nieuws, ik geloof je niet want ik ken je niet en de booker of potentiële fan die je mailt denkt daar waarschijnlijk ook zo over. Als je echt een stuk beter bent dan op je huidige demo’s schraap je al je geld bij elkaar en maak je professionele opnames. Ga eerst naar een muzikantendag of een open dag van een muziekschool om je huidige demo te laten beoordelen door professionele artiesten. Met alle tips en advies die je krijgt kun je weer repeteren om vervolgens professionele opnames te maken.

Voor je foto geldt hetzelfde als voor je muziek. En wat ziet er nou cooler uit?
Slechte rockband fotofoo fighters

“Professionele opnames zijn duur.”

Ik kan niet in je portemonnee kijken maar een paar dagen professioneel opnemen kost vaak wel veel (tenzij je handige vrienden hebt). Maar er zijn een aantal manieren om het goedkoper te maken. Hieronder staan vier tips:

#1. Bereid je nummer(s) goed voor.
Zorg dat je al je partijen kent en ook alvast partijen bedenkt die als opvulling kunnen dienen.

#2. Extra snaren, bekkens, etc.
“Pang” een snaar geknapt. Gelukkig heb je altijd extra snaren bij je en kun je over 5 minuten weer verder gaan met opnemen!

#3. Stuur van te voren voorbeelden op.
Bedenk van te voren hoe je wil dat het klinkt. Zoek vergelijkbare bands op qua sound ideaal, stuur dit naar de producer en maak duidelijk dat je ongeveer die sound wil. Natuurlijk niet exact die sound want je wilt wel uniek zijn.

#4. Geen feestjes.
Opnemen is zwaar. Ga niet de avond ervoor (of als je moet zingen in de week ervoor) naar feestjes waar gerookt, geschreeuwd en/of gedronken wordt. Je moet je uitermate kunnen concentreren. Als je stem tijdens een feestje overbelast is dan hoor je dat terug.

Goedkoop is duurkoop
Bespaar jezelf de moeite. Koop geen microfoons om vervolgens een paar weken lang op te nemen. Steek al die tijd en geld in een professionele studio want daar heb je veel meer aan! Ik heb zelf ervaring met beide. Toen ik pas twee jaar basgitaar speelde was het verschil tussen eigen opnames en studio opnames heel erg groot.

Je familieleden en vrienden zullen je eigen opnames wel heel tof vinden maar als je indruk wilt maken op bookers, managers en het belangrijkste op potentiële fans dan zul je toch echt de studio in moeten!

Ga aan de slag en begin met geld sparen!

Advertenties
Posted in: Muziek marketing