Hoezo is een eigen site beter dan Facebook?

Posted on 9 mei 2012

2


In mijn omgeving zie ik veel muzikanten die een eigen Facebook pagina hebben voor zichzelf of voor hun band maar het te duur, nutteloos of lastig vinden om een eigen site te (laten) bouwen. Dit is jammer want het bouwen van een site kan tegenwoordig heel erg makkelijk en via een eigen site krijg je weer meer macht over je fanbase en je image. Wanneer een fan, boeker of manager jou of je band op zoekt dan wil je toch zelf een beeld neerzetten. Ik zal eerst uitleggen waarom een eigen site belangrijk is, vervolgens hoe je makkelijk een site kunt (laten) bouwen.

Laat jezelf zien
Wanneer je een Facebook pagina hebt dan zit je vast aan de blauwe randen, een omslag foto en een profiel foto. Met andere woorden je kunt jezelf niet onderscheiden van andere artiesten of bands, iets wat juist heel belangrijk is! Met een eigen site kun je zelf kiezen hoe je het indeelt en welke kleuren je gebruikt!

Zelf inhoud bepalen
Wil je dat mensen jou muziek kunnen luisteren terwijl ze foto’s kijken en je laatste verhalen lezen? Ook dan is het belangrijk dat je een eigen site hebt want op Facebook zitten deze functies allemaal in losse pagina’s dus wanneer iemand jou foto’s wil bewonderen dan kan hij niet tegelijkertijd naar je luisteren. Je doel is natuurlijk dat een fan niet afgeleid raakt en met je eigen site zonder advertenties e.d. zal iemand veel langer naar jouw hoofd blijven staren en je muziek blijven luisteren. Hieronder zie je hoe klein deel van een pagina maar eigenlijk van jou is.

Mail adressen verzamelen!
Het is erg belangrijk dat je mail adressen verzameld, bijna iedereen kijkt elke dag in zijn mail, het blijft een belangrijk communicatiemiddel. Stel je voor dat de volgende grote verandering in Facebook is dat je moet betalen als band om een bericht te kunnen plaatsen, hoe meer fans je hebt des te duurder het is…. Dan ben je heel blij als je zelf een mail bestand hebt opgebouwd zodat je nog steeds gratis je fans kunt bereiken wanneer je maar wil!

Social media integreren
Als je dit nu leest en je denkt HUPSA weg met dat Facebook.. NIET DOEN!!! Facebook is voor bands nog steeds een erg belangrijk hulpmiddel en je kunt het heel goed gebruiken. Je kunt namelijk Facebook en andere social media sites integreren in je eigen site. Op deze manier maak je een grote verzameling van alles wat er te vinden is over jouw band op je eigen site.

Klinkt allemaal super maar ik kan geen site bouwen..
Bijna iedereen is in staat een site te bouwen, de vraag is alleen hoe mooi de site wordt en hoeveel tijd het je kost. Ik denk dat het als band belangrijk is om geld te investeren in een designer/site bouwer. Als je geluk hebt is er misschien wel een fan die dit kan en wil doen in ruil voor een huiskamer concert of gesigneerde cd.

Heb je geen geld of nog geen fans (als je geen fans hebt lees dan dit artikel: Meer fans krijgen) dan zijn er ook makkelijke site bouw programma’s waarmee iedereen een site kan maken zoals WordPress, Onesheet of gratis programma’s die je krijgt bij het afsluiten van een domeinnaam bij een service provider.

Niet morgen maar nu
Heb je dit gelezen en ben je overtuigd begin dan meteen met het overleggen met je bandleden over een budget of het zoeken van de fan die jou kan helpen! Wil je meer tips, inspiratie en advies krijgen? Vul dan rechtsonder je mail adres in zodat ik je altijd kan bereiken, ook wanneer Facebook offline gaat. Daarnaast maak je mij heel blij als je dit artikel even deelt op Facebook, Twitter of via mail!

vriendelijke groet,
Mark Grasmayer

Advertenties