Het realiseren van je dromen #2

Posted on 4 april 2012

0


Naar aanleiding van mijn vorig artikel, over de vraag hoe bereik ik mijn doel, heb ik een interview afgenomen met Wouter Rentema. Hij heeft drums gestudeerd aan de Rock Academie en heeft met verschillende bands gespeeld op festivals als Lowlands, Pinkpop of Appelpop. Hoe hij dit bereikt heeft kun je globaal lezen in het interview verslag. 

Eigenwijsheid
Voordat Wouter begon aan de Rock Academie wist hij zogenaamd al wat hij wilde en wat hij vooral niet wilde, toch doet hij nu wel veel van deze dingen.

Wouter: ‘Je hoeft niet 100% zeker te weten wat je wil maar het is goed om voor jezelf een doel te stellen zodat je in ieder geval een bepaalde weg bewandelt en in beweging bent.’

Tijdens de opleiding speelde hij in veel verschillende bands en zo ontdekte hij welke stijlen hij leuk vond en ook welke stijlen hij niet leuk vond. Wouter kwam erachter dat hij fan was van het label Excelsior en zag op de labels site dat de drummer van de band GEM stopte. Wouter stuurde een mail naar de band en liet via een aantal vrienden aan de band weten dat hij graag langs zou komen. Wouter: ‘Je netwerk is toch heel belangrijk, op deze manier hoorden zij via verschillende kanten over mij en daardoor werd ik uitgenodigd.’

Netwerk en geld
Aangezien GEM al een tijd bezig was stroomde hij op het juiste moment erin, ze hebben een album opgenomen en speelden bij radiostations als 3fm en op het festival Lowlands. Financieel gezien leverde de band hem niet veel op. Wouter: ‘Als je een jaar lang gedraaid wordt hou je er wel iets aan over maar we kozen bewust om het geld in de band te investeren.’ Tijdens de periode dat Wouter bij GEM speelde heeft hij wel veel mensen ontmoet waar hij nog steeds veel aan heeft.

Wouter: ‘Je moet niet bang zijn om af en toe op iemand af te stappen die je niet kent. En vergeet ook niet dat de mensen die je ontmoet belangrijk voor je kunnen zijn maar er zijn altijd andere wegen om je doel te bereiken.’

Nederland is een dorp
Tegenwoordig speelt Wouter bij Laura Jansen en Jacqueline Govaert. Bij Laura Jansen werd Wouter voorgedragen door de gitarist van Krezip die hij nog kende van de Rock Academie en waarbij hij met GEM in voorprogramma’s speelde. Wouter: ‘De muziek wereld in Nederland is klein. Als het balletje eenmaal rolt dan rolt hij door.’ Zorg dus dat er positief over je gesproken wordt want slecht nieuws verspreid zich ook snel.

Eigenschappen
Wouter: ‘Ik merk dat de muzikanten die ik om me heen heb allemaal eigenwijs zijn, ze maken duidelijke keuzes en hebben een sterk karakter. Verder is het heel belangrijk dat je altijd je spullen op orde hebt en gewoon aardig bent zodat mensen graag met je samenwerken.’

Tips voor beginnende bands
Wouter: ‘Iedereen wil op Lowlands spelen daarom kun je beter kortere doelen stellen die binnen een jaar haalbaar zijn. Een paar voorbeelden zijn: Over een jaar wil ik veel beter zijn in m’n techniek of ik wil binnen een jaar in een bepaalde plaats wonen omdat daar een toffe muziek scene is.’ 

Hoe kan ik spelen op Lowlands, Pinkpop, etc?
Dit is één van de wegen naar de grote festivals. Wouter zorgde ervoor dat hij kwalitatief goed genoeg drumde, z’n zaken altijd op orde had en een aardige kerel was waardoor hij bij andere bands mee kon spelen en zo bereikte hij de droom van veel artiesten. Wanneer je een doel wil bereiken moet je dus breed nadenken en goed alle mogelijkheden bekijken.

Wanneer je in een band zit en graag op grote festivals wil spelen dan is het noodzakelijk dat al je bandleden dezelfde droom hebben en allemaal bereid zijn er keihard voor te werken. Het is belangrijk dat je zelf kijkt of het reëel is om met je huidige band je droom waar te maken en zo niet kun je zelf zorgen dat je groeit als artiest en bij nog een band komt die wel allemaal jarenlang hard werken om hun dromen waar te maken.

Blog over een kunstenaar, artiest of acteur
Volgende week plaats ik nog een interview verslag over het bereiken van je doel door een kunstenaar, artiest of acteur te interviewen en het verhaal uit te werken. Onthoud dat de tips die over artiesten gaan ook te gebruiken zijn wanneer je een kunstenaar of acteur bent. Bij deze wil ik ook Wouter Rentema bedanken voor zijn medewerking!

Vond je dit verhaal inspirerend, motiverend of gewoon leuk om te lezen voel je dan vrij om het te delen met je vrienden, bandleden en familie zodat ook zij gemotiveerd worden en misschien op een dag kunnen spelen op Lowlands of Pinkpop!

Wil je leuke extra’s en meer tips “like” dan Cultuur Marketing’s facebook pagina: Cultuur Marketing.

vriendelijke groet,
Mark Grasmayer

Advertenties
Posted in: Muziek marketing