Hoe krijg je een optreden?

Posted on 7 maart 2012

6


Een aantal mensen stelden mij de volgende vraag: “Ik heb een band en ik wil optreden, hoe krijg je optredens?”. Daarom heb ik besloten een lijst te maken met tips om meer optredens te krijgen dus heb jij een band en wil je voor een groot publiek eigenwerk spelen en ook meteen lekker veel geld verdienen….  Dan heb ik slecht nieuws, bijna alle bands zijn klein begonnen en hebben jarenlang keihard gewerkt om veel bekendheid en eventueel ook ‘veel’ geld te krijgen maar met deze lijst en de andere artikelen op mijn blog wil ik er voor zorgen dat jij er één of twee jaar minder lang voor hoeft te werken.

Shortlist:
1. Stuur een korte duidelijke mail waarin je verteld waarom de booker jouw band
wil booken.
2. Maak kort duidelijk waarom je ergens wil spelen.
3. Mail iedere week tien kroegen en bel deze vervolgens op om afspraken te
maken.
4. Doe mee aan bandwedstrijden om connecties te leggen bij poppodia.
5. Bereid je shows goed voor, elke show kan een omslag geven.
6. Durf op je doel af te stappen. 

1. Wat maakt jouw band of act uniek?
Bedenk goed waarom de booker wil dat jij op zijn locatie een optreden geeft. Gister kreeg ik een hypothetische situatie voorgelegd door Eller van Buuren, docent ondernemerschap en gitarist van Bagga Bownz. Deze situatie zorgde dat ik mijn verhaal duidelijker kon maken. Hier een muziekje van deze band voor tijdens het lezen:

Eller: “Stel je voor dat je op een verjaardag bent van je oom, je oom stelt je voor aan één van zijn vrienden die toevallig de booker is van de Melkweg. Jullie raken aan de praat en hebben het al snel over muziek. Wat antwoord je als hij vraagt in wat voor band je speelt?”

Het antwoord op die vraag is erg belangrijk want je wil dat de booker onder de indruk is. Er zijn namelijk duizenden energieke rockbands met een eigen sound en een te gekke performance en er zijn duizenden vernieuwende frisse strakke popbands die een optreden willen verzorgen in de Melkweg dus wat maakt jouw band uniek en hoe omschrijf je jouw geluid?

Zorg dat je in ongeveer drie zinnen kunt vertellen wie je bent en geef andere bands als voorbeelden zodat de booker al ongeveer weet hoe je band klinkt zonder je muziek te horen. Deze zinnen moeten zo interessant zijn dat de booker zin krijgt om te luisteren naar je muziek en meer informatie wil zoeken over jouw band.

Deze zinnen zet je in de mail die je gaat sturen naar bookers. In dit mailtje gebruik je het internet zoals het bedoelt is, namelijk om het leven makkelijk te maken. Je plaats muziek, foto’s en een biografie online op je eigen site en zet in de mail naar de booker directe links hiernaar toe. Op deze manier kost het de booker minder moeite om jouw band te bekijken. Controleer van te voren of de links werken!

Een handig artikel over het schrijven van een mail naar een platenmaatschappij of booker vind je op de blog van Marco Kalnenek, eigenaar van anderhalf platenlabel en een aantal muziekgerelateerde websites: http://www.marcokalnenek.nl/weblog/2011/05/hoe-verklein-ik-de-kans-op-een-muzikale-carriere-in-drie-eenvoudige-stappen/

2. Speel niet voor het geld
Een booker heeft het door als je alleen voor geld komt, wanneer je geld wil verdienen kun je beter een bijbaan nemen. Als beginnende band heb je geld nodig maar bedenk eens wat een optreden op kan leveren naast geld. Ik heb soms periodes waarin ik iedere week één of meerdere optredens heb met mijn band Massive Magic en het is heel leuk om elke week op te treden maar het is ook belangrijk om te kijken wat je ermee kunt bereiken.

Speel je in een kroeg waar elke zaterdag 100 mensen zijn speel dan het dak van de kroeg eraf, deel kaartjes uit van je band en zorg dat iedereen je band leuk vindt, onthoud en toevoegt op één van je social media sites. Hoe meer fans je krijgt des te interessanter jouw band is voor andere kroegen of podia. Vertel in de mail die je gaat sturen in het kort aan de booker waarom je op zijn locatie wil spelen.

3. Mail iedere week tien kroegen.
Stuur elke week tien kroegen de erg uitnodigende mail die je hebt geschreven, waarin je overigens nog niet om geld gevraagd hebt. Als het goed is krijg je elke week een aantal reacties, zo niet kun je proberen de kroegen aan wie je de mail gestuurd hebt te bellen of er langs te gaan. Wanneer je het eerste contact hebt gelegd bel je de booker op om een datum af te spreken en het bedrag af te spreken waarmee jullie de kosten van de repetities en de reis kunnen dekken, dit bevestig je vervolgens nog per mail.

4. Spelen in een poppodium
De makkelijkste manier om in een poppodium te kunnen spelen is door mee te doen met bandwedstrijden. Tijdens de avond dat je speelt kun je de eerste connecties leggen en zorgen dat de medewerkers je leren kennen. Zorg dat je heel vriendelijk bent want de kans is groot dat één van hun de booker van de zaal kent. Soms heb je het geluk dat de booker van de zaal aanwezig is, vraag hier gerust om aan de podium medewerkers.

5. Bereid je goed voor
Shows horen zo goed te zijn dat de booker of kroegbaas je terug wil zien. Blijf altijd beleefd tegen de kroegbaas of booker, speel zo goed als je kunt, denk aan het geluidsniveau, zorg dat je al je spullen op orde hebt en haal publiek naar de kroeg of zaal, hoe je dit doet kun je hier lezen. Wanneer een kroegbaas of booker ziet dat jij een publiekstrekker bent zal hij geneigd zijn om jouw band nog een keer uit te nodigen en zal hij met bevriende bookers of kroegbazen praten over jouw band.

6. Durf te vragen
Een heel belangrijk onderdeel voor kunstenaars, artiesten, acteurs en eigenlijk voor iedereen is dat je gewoon recht op je doel af moet gaan. Wanneer jij denkt dat mensen iets voor jou kunnen betekenen vertel het dan aan hen en leg uit wat jij terug kunt doen voor ze. Wees niet bang om te bellen want het ergste wat je kan overkomen is dat de ander zegt dat hij/zij je niet kan of wil helpen. Het helpt heel erg als mensen je al kennen doordat je een netwerk gemaakt hebt.

Heeft dit artikel jou verder geholpen?
Laat in een reactie achter of dit artikel je verder heeft geholpen, mocht er genoeg interesse voor zijn zal er een vervolg komen op het regelen van optredens voor bands. Je kunt ook dit artikel delen door op één van de onderstaande knoppen te klikken. Heb je zelf nog tips voor artiesten deel ze dan gerust met ons.

vriendelijke groet,
Mark Grasmayer

ps. je kunt rechtsonder klikken op het zwarte knopje en je mail adres invullen, op die manier ben je de eerste die het weet als er een nieuwe blog online komt en zo kan ik goed zien hoeveel mensen behoefte hebben aan de artikelen!

Advertenties
Posted in: Muziek marketing