Vier stappen om bekender te worden

Posted on 22 februari 2012

1


Voor dit artikel zal ik als voorbeeld de Utrechtse band Shalla gebruiken. Deze band speelde, als eerste band, in de beroemde Shaolin tempel voor 12.000 mensen. De gitarist, Nerko Hadziarapovic, van Shalla is daarnaast ook entertaintment marketingdocent aan de HKU. Ik heb hem opgebeld om met hem te praten over Shalla. Hieronder het resultaat.

In de kroeg ontstond het idee
Tijdens het drinken van een biertje bedachten ze iets geks: ze wilden een band beginnen en op tour gaan naar een vreemd land. De band werd gevormd en kreeg dus de naam Shalla.

Na het schrijven van een aantal catchy pop liedjes, zocht Nerko via google naar personen werkend in de Chinese muziekindustrie. Samen met een vriend, die al kennissen in China had, belde hij de juiste personen op om een tour te regelen. Het idee ontstond in 2008 en in 2010 vond de tour in China plaats met als hoogtepunt de Shaolin tempel. Nerko: “Waar een wil is, is een weg!”

1. Het begint met goede liedjes
Nerko: “De basis van succes is: goede liedjes. Als die goed zijn wensen mensen jou succes toe.”

Shalla schreef een goed nummer en plaatste dit op Facebook met informatie over de band. De tourmanager van Waylon luisterde het nummer en nodigde de band uit om te spelen in het voorprogramma bij één van de shows van Waylon.

Daarbij zegt Nerko: “Je moet wel de juiste mensen leren kennen en je moet er hard voor werken. Als je goede liedjes hebt en je hebt hulp nodig, bel gewoon mensen op of je ze kent of niet. Nee heb je, ja kun je krijgen.”

2. Blijf dicht bij jezelf
Nerko: “Je moet je geloofwaardigheid bewaren ondanks alles. Het komt niet geloofwaardig over als ik een nummer als ‘We’re going to Ibiza’ maak. Je kunt misschien wel denken dat je er veel geld mee kan verdienen maar als je het gevoel niet kunt overbrengen dan slaat het nummer niet aan.”

3. Bewijs dat je in jezelf gelooft
Laat zien dat je in jouw muziek gelooft. Beginnende bands zoeken vaak naar mensen die hen willen helpen, maar laat eerst zelf zien dat jij erin gelooft. Steek veel tijd in je band en als je nummers goed zijn, betaal dan ook iemand zodat ze goed opgenomen worden. Wanneer jij in je werk investeert en anderen dit zien dan zullen ze je eerder waarderen en helpen.

4. Richt je niet alleen op Nederland
Wanneer je bekender wil worden, richt je dan niet alleen op de landen om je heen. Het kan namelijk zo zijn dat je in een aantal landen niet aanslaat terwijl je in een ander land voor enorme publiek staat te spelen. Zo staat de single van Shalla nu op high-rotation airplay bij radio 808 in Kroatië.

Binnenkort meer
Hou deze band in de gaten! Bijvoorbeeld via Facebook of Twitter. Over een aantal weken brengen ze een nieuwe single uit. Ik ben benieuwd hoe deze gaat klinken! Vond je dit artikel interessant om te lezen deel hem dan even op Facebook, Twitter of mail hem naar vrienden. Heb jij nog tips of ken je een goed nummer van een onbekende band, plaats deze dan in een reactie. Tips voor een onderwerp zijn ook altijd welkom.

vriendelijke groet,
Mark Grasmayer

Advertenties
Posted in: Muziek marketing