Online interactie met fans

Posted on 15 februari 2012

4


Het is belangrijk als artiest of kunstenaar om interactie te krijgen tussen jouw en je fans. De meeste bands vinden het logisch dat je publiek bij een show betrekt, maar denk ook eens aan de online mogelijkheden. 

Samen kun je meer en fans helpen je graag
Er zijn veel mensen die jou als kunstenaar of artiest willen helpen. Er zijn wel twee dingen waar je aan moet denken; bedenk hoe mensen jou kunnen helpen en wat mensen eraan hebben wanneer zij dit doen.

De meest trouwe fans zullen je helpen, wanneer de kans er is, omdat ze jou aardig vinden. Sterker nog je moet als band of kunstenaar altijd mensen de kans geven om jou verder te helpen. Op deze manier zijn ze altijd gemotiveerd om je te helpen. Denk aan een donatie knop of een deel knop op je site, leg daarbij ook uit hoe ze jou hiermee helpen.

Een ander voorbeeld, je neemt met je band een vet album op met een bevriende producer en je wilt een gaaf album-boekje hebben, helaas je hebt totaal geen verstand van grafische vormgeving. Wat nu?

Vraag je fans om hulp, met een beetje geluk zijn er fans die dit zelf kunnen of iemand kennen die het kan. Leg uit dat ze jou ermee helpen omdat je zelf niet kan vormgeven en let uit wat zij eraan hebben. In dit geval kun je bijvoorbeeld aanbieden om hun naam op het album-boekje te zetten onder het kopje vormgever. Vertel erbij dat zij het kunnen gebruiken als promotie/portfolio.

Wanneer jouw album aanslaat dan is het ook hun naam die vaak gezien zal worden. Op deze manier hebben zij er ook baat bij dat jouw album aanslaat en zijn ze extra gemotiveerd om je nog verder te helpen.

Online fan contact
Een erg goed voorbeeld van een online interactieve band is Only Seven Left. Dit jaar won de band de buma interactive award vanwege hun online zoektocht naar een nieuwe zanger. De band liet hun fans stemmen op inzendingen van zangers op de site http://www.zangergezocht.nl om zo een nieuwe zanger te vinden die goed aansluit bij de fans van de band. Niet alleen was dit een teken voor de fans dat hun mening telt, het zorgde ook voor veel publiciteit, bijvoorbeeld een optreden bij de wereld draait door.

foto: Set Vexy Photography

Naast deze zoektocht houd de band via internet contact met fans, ze reageren op alle berichten en zorgen op deze manier dat fans zich betrokken voelen bij de band. Op deze manier creeër je een vertrouwensband tussen jou en je fans. Mensen kopen eerder iets van iemand die ze vertrouwen, zeker als ze daardoor deze persoon helpen.

Over Only Seven Left kun je een stapel blogposts schrijven en dat is ook gedaan. Niels Aalberts schrijft hoe Only Seven Left keihard werkt om volle zalen te krijgen. Deze inspirerende en nuttige blogs zijn te lezen op: http://eerstehulpbijplaatopnamen.blogspot.com

Gevoel, muziek delen en andere persoonlijke dingen
Je bent als artiest of kunstenaar een groot deel van je dag bezig met je kunst, toch doe je ook andere dingen zoals koken, films kijken enzovoort.

Bijna elk mens houd van aandacht, je vindt het leuk als mensen interesse hebben in wat je bezig houd. Dit geld niet alleen voor jou, je fans zijn ook mensen. Zoek uit wat je fans voor muziek luisteren en als je dit ook leuk vindt, deel het dan gewoon via je Facebook profiel en vraag wat mensen ervan vinden.

Zelfs Lady Gaga heeft gevoel.

Op deze manier laat je zien dat jij naast het schilderen, beeldhouwen, dansen, rappen, etc. ook gewoon een mens bent met gevoel en hobby’s, op die manier krijg je ook meer vertrouwen van je fans. Heb je leuk nieuws waar je blij om bent, deel dit met je fans. Wanneer jij een goede band hebt opgebouwd met je fans geven ze om jou en willen ze je graag helpen om verder te komen.

Wat houd je bezig op internet?
Bedenk goed waar jij naar kijkt als je op Facebook kijkt. Waar ben je naar op zoek als je kijkt op Facebook of Twitter? Vond je deze blog post interessant meld je dan aan voor de email melding of volg de blog via Facebook: Cultuur Marketing.

Je helpt mij en je collega’s als je deze blog deelt via de onderstaande knoppen, zo komen zij bij deze tips en krijg ik meer lezers!

vriendelijke groet,
Mark Grasmayer

Advertenties