Tips om een optreden te promoten

Posted on 4 januari 2012

5


De meeste kleine zalen en vooral kroegen promoten niet. Doen ze dit wel, dan is het vaak een standaard bericht in een krant of een poster bij de supermarkt. Hieronder een lijst met tips om meer mensen te krijgen bij een optreden. Want als jij zelf niet promoot dan is de kans groot dat je in een lege zaal staat.

Vrienden + familie = basis fan-base
De eerste fans zijn bijna altijd je vrienden en je familie. Vertel ze dat je een optreden hebt en dat het belangrijk voor je is dat zij komen. Nog meer kunnen ze helpen door het evenement te delen op hun facebook pagina of het te sturen naar hun hyves vrienden.

Als ze komen zorg dan dat ze het naar hun zin hebben en laat ze dan ook goed merken dat je het heel leuk vind dat ze er zijn.

Optreden voor het optreden?
Geen paniek als je Koos Vriendloos bent. Er zijn meer mogelijkheden.

Koos Vriendloos heeft 0 vrienden.

Zorg dat je een aantal uur voor het optreden de stad in gaat. Zoek mensen op waarvan je denkt dat ze je muziek zullen waarderen, vraag deze mensen of ze “vul hier het muziek genre van het optreden in” leuk vinden en vraag of ze later naar het optreden kunnen komen.

Maak van te voren visitekaartjes met het adres en tijdstip van het optreden. Zorg ook dat je bandnaam en site erop staat. Visitekaartjes vind ik zelf beter dan flyers omdat je een visitekaartje makkelijk in je portomonee kan stoppen.

Eventueel kan je ook een akoestische gitaar mee nemen en een stukje voorspelen.

Pas op voor wijkagenten want op veel plekken heb je eigenlijk een vergunning nodig voor promoten en straatmuziek maken. Zorg dus dat het eruit ziet of je mensen om de weg vraagt.

Samen bouwen we een muziek industrie
Treed samen op met een paar lokale bands en spreek samen met de andere bands af dat jullie er alles aan zullen doen om zoveel mogelijk mensen naar het optreden te krijgen. Stuur ze deze blog post en neem alle stappen samen door.

Zorg dat elk bandlid in ieder geval drie vrienden meeneemt. Als je in een kleine zaal of in een kroeg speelt dan staat het zo vol.

Internet om fans te werven
Als je opnames hebt is internet goud waard. Je kunt namelijk makelijk via social media sites als Hyves of Netlog mensen zoeken op locatie. Daarnaast kun je vaak ook zoeken op leeftijd of muzikale interesse.

Ben je een rockband en heb je een optreden in Groningen? Zoek dan naar rockliefhebbers in Groningen. Stuur ze een persoonlijk bericht dat je waarin je vraagt wat ze van jou muziek vinden. Reageren ze hier positief op dan kun je ze vertellen dat je in hun omgeving optreed en kan je vragen of ze komen kijken.

GOUDENREGEL:
Niet zomaar naar iedereen je muziek sturen, zorg dat je er zelf zeker van bent dat de ander binnen jou smalle doelgroep hoort. Stuur je hardcoremetal naar een meisje van veertien jaar die overduidelijk Justin Bieber fan is, markeren mensen jou als spammer, spammers worden vaak geblokkeerd.

Lokale media
De lokale media vinden het vaak leuk om aandacht te geven aan een band die naar hun omgeving komt. Zorg dat je in de lokale krantjes staat en een interview geeft op een lokale radio station. Vraag dan ook of ze de komende maand je muziek vaker willen draaien en of ze nog een paar keer het optreden willen benoemen.

Bezoek shows van genre-gelijke acts
Ga naar andere shows toe in de omgeving waar je zelf optreed. Praat daar voor of na de show, niet tijdens, met zoveel mogelijk mensen. Voer wel echt een gesprek, het moet niet overkomen of je daar alleen voor jezelf bent.

Geef de mensen waar je mee praat een visitekaart van je act. Wees heel aardig en beleefd, vraag ook wat hun doel is in het leven. Dit zijn de mensen die naar optredens gaan en de kans is dan ook groot dat ze bij jou zullen komen kijken.

Promoot zodra je kunt
Een optreden promoot je niet een week van te voren, begin minstens een maand van te voren. Vaak zijn optredens op vrijdag of zaterdagavond. Dit zijn avonden waarop de leukste dingen zijn op tv, mensen naar de bioscoop of disco gaan, etc.

Door al die competitie is het heel belangrijk dat je op tijd begint, mensen plannen vaak vooruit en als je wilt dat ze bij jou komen moeten ze dat van te voren kunnen inplannen.

Update
Op dit moment ben ik bezig met een onderzoek naar de muziek industrie in Nederland. Ik wil verbanden zoeken tussen downloaders, cd kopers en concert bezoekers. De resultaten zal ik hier openbaar maken en ik zal er een verslag over schrijven.

Aangezien ik wil dat het 2.000 keer ingevuld wordt helpt het heel erg als je deze enquete invult en deelt met je vrienden, familie en vage kennissen.

Hier is de link:
http://kwiksurveys.com?u=mi2012a

vriendelijke groet,
Mark Grasmayer

Advertenties