Zorg voor vertrouwen

Posted on 14 december 2011

1


Als beginnend kunstenaar of artiest kom je vaak in contact met je klanten, ook wel fans genoemd. Het is belangrijk om ze te behandelen alsof het je vrienden zijn. Zorg dat ze je vertrouwen en wees betrouwbaar. 

De boze Smurf jaagt weg
Als beginnend artiest of kunstenaar moet je onthouden dat de meeste mensen je werk alleen kopen als jij ook aardig bent.

Als iemand bij jouw tentoonstelling komt kijken en je gedrag is arrogant/chagrijnig dan is niet alleen de kans klein dat deze persoon snel weg is, de kans zal ook klein zijn dat hij of zij terug komt.

Daarnaast zal hij ook als één van zijn vrienden over jou praat, jou afkraken en vertellen hoe onvriendelijk je bent. Deze vrienden vertellen het ook verder en uiteindelijk horen zoveel mensen het dat je nooit meer iets zult verkopen en in de goot terecht komt. De laatste zin is natuurlijk overdreven, maar het is erg belangrijk aardig te zijn!

Sympathie kopers
Ik ga ervan uit dat jij geen chagrijnig persoon bent maar juist een aardig persoon en dat werkt in je voordeel. Als iemand jou aardig vindt zullen ze sneller iets bij je kopen of nog een keer naar je optreden komen. Dit is de reden dat grote artiesten hun publiek onwijs vaak bedanken. Ook vinden ze dat elk publiek waar ze voor spelen het beste publiek is.

De baas is erg aardig tegen zijn publiek, god bless them!

Hier een lijstje met tips om van je fans, sympathie kopers te maken.

Stap op mensen af. Als je iemand ziet genieten van jouw optreden of kunstwerk ga dan naar ze toe. Communiceer met ze, zorg dat ze weten dat jij hun ziet staan. Als je op het podium staat kijk dan ook af en toe mensen recht in hun ogen aan of spreek iemand aan vanaf het podium.

Zorg altijd dat jij ook geïnteresseerd bent en overkomt op de persoon die jou een compliment komt geven. Niet acteren of je geïnteresseerd bent, maar probeer uit te vinden wat de persoon ziet in jou werk, waarom hij dat zo ziet en waarom hij naar jou toe is gekomen.

Geef iets. Ook al is het een mooi artistiek visitekaartje, waar op de voorkant je gegevens staan en de achterkant één van je kunstwerken. Op deze manier zullen mensen een week later ook aan je denken, wanneer zij hetgene wat jij gegeven hebt weer tegenkomen.

Doseer het gebruik
Gebruik deze tips op een natuurlijke manier, forceer jezelf niet tot iemand die je niet bent, maar wees zo aardig mogelijk als je kunt zonder dat het eng is.

Als je deze zin leest, bedankt voor je aandacht. Ik word altijd blij als ik zie dat iemand mijn nieuwe post leest, vandaar ook alle mogelijkheden om de post te delen met je vrienden, collega’s, etc. 🙂 

Like deze pagina om op de hoogte te blijven: www.facebook.com/cultuurmarketing

vriendelijke groet,
Mark Grasmayer

Advertenties