Opvallen is ook een kunst

Posted on 7 december 2011

2


Zorg dat je opvalt.
Zorg dat je nieuw bent zodat mensen over je kunst kunnen praten.
Zorg dat je open bent, laat zien wie je bent en wat je doet.
Mensen hebben weinig tijd, vertel je verhaal kort, zodat de persoon die het hoort het leuk vindt en meer wil horen.

Opvallen is kunst
Kunst komt uit jezelf, het moet iets puurs zijn. Hoe kan je nu nog als band opvallen tussen al die andere bands die naar de top willen komen?
Zorg dat je uniek bent. Op die manier hoor je niet tussen al die bands, maar ben jij een aparte band. Je band moet eigen kenmerken krijgen, je kunt uniek zijn in je muziek, maar je hebt veel meer mogelijkheden, denk aan je opstelling, kleding, show en andere zaken waardoor je onthouden wordt.

Een goed voorbeeld is een band waar ik fan van ben. De band is ontstaan op de Herman Brood Academie in Utrecht heet Mister and Mississippi.
Ze zorgden vanaf het eerste optreden voor een kenmerk, ze stonden op het podium met z’n allen op een rij en de vocalisten drumden. Een erg indrukwekkend beeld.

Ze gebruiken ook veel instrumenten die opvallen zoals het Glockenspiel. Doordat de muziek, die nog door weinig Nederlandse bands gemaakt is, erg goed te luisteren is bereiken ze in korte tijd veel. Binnen een half jaar zit hun muziek onder een film van het Nederlands film festival, speelden ze op 3fm en wonnen ze de Amsterdamse Popprijs. Dit is een band waar we nog veel van gaan horen.

Deel je verhaal, deel je kunst
Hoe komen ze aan dat succes? Ze zijn opvallend en ze hebben iets gemaakt waar over te praten valt. Door je kunst online te zetten kan iedereen het zien. Als het speciaal genoeg is gaan mensen online over jouw kunst praten en krijgen steeds meer mensen het te zien, vooral als het op grote sites komt die bekend staan om het verzamelen van talent.

Zorg dat je zo speciaal bent dat mensen over je willen praten. Erg belangrijk is om te zorgen dat je speciaal bent door echt te laten zien wie je bent.

Belangrijk om te onthouden
Hier volgt een quote van een marketing guru genaamd Seth Godin, wat hij zegt geldt ook voor alle kunst, hij zei het volgende; Richt je marketing niet op de grote groep waarvoor je hard je best moet doen, maar zoek een kleine groep die diep geinteresserd is in jouw en doe daar je best voor. Zij praten vanzelf met mensen in de grote groep. Voor het hele verhaal: http://www.youtube.com/watch?v=xBIVlM435Zg

Internet
Als je zorgt dat jouw kunst opvallend is zullen mensen er over praten op internet. Zorg dat mensen je kunnen vinden. Wanneer het zo speciaal is dat mensen kenmerken aan je hangen, gebruik die dan. Ben jij de schilder die er om bekend staat alles te schilderen terwijl je op z’n kop hangt, film het en deel het online, zo zien mensen dat en kunnen ze het aan anderen laten zien.

Geld verdienen komt later
Als bedrijf maak je in het eerste jaar altijd verlies, dit moet je onthouden als je kunst nog alleen geld kost. Eerst moet je hard werken om fans te krijgen, als het je lukt deze fans geboeid te houden, door steeds weer met “praatbaar” materiaal te komen, dan kan je later geld verdienen aan ze. Eerst moet je het voor je plezier doen en vooral willen dat mensen jou kunst zien.

Wil je reageren klik dan rechtsboven in of reageer via Facebook.

vriendelijke groet,
Mark Grasmayer

Advertenties